Terugblik coach sessie

sessie1 Op vrijdag 23 september vond de coach sessie plaats om de deelnemende studenten feedback te geven op de eerste resultaten van hun onderzoek en eerste ontwerpen. In dit verslag blikken we terug op de en wordt er een impressie geven van de sessie.

Lees meer…

Coach sessie vrijdag 23 september

Tijdens de coach sessie krijgen studenten de mogelijkheid om vragen te stellen en hun (voorlopig) ontwerp te presenteren. In 4 rondes van een half uur gaan kunnen de studenten rondom verschillende thema’s advies kunnen vragen. De thema’s zijn opgedeeld in product design, service design, business design en circulaire economie. Op basis van de eerste fase hebben de studenten een ontwerpvisie of een of meerdere verschillende ontwerprichtingen voor het ontwerpen van mogelijke oplossingen.

Lees meer…

Geselecteerde studenten challenge

Collage challenges De selectie van de studenten die deelnemen aan de Circular Design Challenge is bekend. De ontwerpstudenten komen van verschillende opleidingen uit het gehele land. Daarnaast is er een grote diversiteit aan gekozen producten en hebben de studenten hun eigen ontwerpuitdaging geformuleerd. Op de pagina ontwerpuitdagingen is het gehele overzicht terug te vinden van de producten die de studenten gekozen hebben.

Lees meer…

Terugblik kick-off event

CIRCO 160610 30 Op vrijdag 10 juni vond het kick-off event plaats om de deelnemende en geïnteresseerde studenten te inspireren over circulair ontwerpen. In dit verslag blikken we terug op het evenement en kun je de verschillende presentaties terugkijken.

Lees meer…

Kick-off event vrijdag 10 juni

Circular Design Challenge kick off event picture Om het startschot van de challenge te geven en anderen te inspireren zal de middag in het teken van circulair ontwerpen. Het event is ook bedoeld voor niet-deelnemende studenten en inschrijven voor het kick-off event kan via Facebook.

Lees meer…

Opzoek naar ontwerpopleidingen

education Ben jij een ontwerpstudent en wil je meer weten over circulair ontwerpen? Neem dan contact op met Ivo Salters zodat binnenkort via jouw opleiding meer te weten komt over dit onderwerp.

Winnaar Circular Design Challenge 2015

winnaar2015 En de winnaar van de Circular Design Challenge 2015 is…

Kinge Gardien! Van harte gefeliciteerd!

Kinge ontwierp een circulaire hockeystick. Haar oplossing?

1) Bied hockeysticks aan via een leasecontract. Zodra de hockeystick te klein is geworden, leasen junioren een andere. Het voordeel is dat de stick gebruikt wordt tot het einde van zijn technische levensduur.

2) Kinderen willen echter elk jaar een nieuwe kleur of print. Dat lost Kinge op met een ‘sleeve’. Dat geeft kinderen de mogelijkheid hun stick te customizen, maar ook om de hockeystick te beschermen zodat hij langer meegaat.

Bekijk voor meer informatie en voor de andere zes nominaties www.circulardesigncases.nl/hockeystick

Nominaties Circular Design Challenge 2015

Bicycle lamp
Circo-150528-by-GraphicAlert-04 Veel goedkope fietslampjes worden na gebruik weggegooid. Als de batterij op is wordt het vaak makkelijker gevonden om een nieuw lampje te kopen, dat toch zo weinig kost, dan om de batterij te vervangen. Zonde, want een fietslampje kan veel langer meegaan.

Dit concept bied een goedkopere en meer betrouwbare manier van het verlichten van de fiets dan de ‘wegwerp’ lampjes. Het fietslampje heeft zowel een rood als een wit LED-lampje zodat het zowel voor als achter gebruikt kan worden. Als de batterij op is, kan het lampje ingewisseld worden in de automaat. In die automaat worden de lampjes opgeladen en wordt gecheckt of ze nog werken.

Bij dit ‘access model’ wordt er geld verdiend aan het opladen van het lampje. Bij de eerste aanschaf wordt een borg betaald, die de fysieke kosten van het lampje dekken. Na het inleveren krijgt de gebruiker een nieuw lampje voor een kleine vergoeding.


Hockeystick
Circo-CDC-credit-Chantal-Bekker-05-low-res-683x1024 De hockeystick wordt over het algemeen maar kort gebruikt en is niet recyclebaar. Vooral jonge hockeyspelers hebben vaak snel weer een nieuwe nodig nodig omdat ze eruit gegroeid zijn of omdat ze een andere stijl of kleur willen. De uitdaging voor dit circulaire product was om de gebruiksduur en de technische levensduur van junior sticks dichter bij elkaar te brengen.

De hockeystick kan elk seizoen aangeboden worden via het ‘access model’. Hoe meer de stick gesleten is, hoe goedkoper je leasecontract. Is je stick te ver gesleten voor je klasse, of ben je gegroeid, dan kun je hem inwisselen voor een nieuwe.

Kinderen willen vaak een nieuwe stick omdat ze hun eigen niet meer mooi vinden. Hiervoor is de Sleeve ontwikkeld: een ‘hoesje’ om je stick te pimpen. Door de Sleeve wordt de stick niet alleen gepersonaliseerd, hij gaat er ook langer door mee. Je betaalt voor de stick via een leasemodel, waarbij per leaseseizoen een nieuwe Sleeve op de stick gezet wordt.


Kiteboard
Circo-CDC-credit-Chantal-Bekker-01-low-res Kitesurfers zijn zich bewust van het belang om goed voor de natuur en de oceaan te zorgen. Gek genoeg wordt hier maar
weinig bij stilgestaan als het gaat om het aanschaffen van materiaal. Kiteboards worden opvallend kort gebruikt doordat
de behoeftes van de kitesurfers veranderen als er progressie wordt gemaakt. Hierdoor worden ze vaak na één jaar alweer
weggedaan.

Vanwege de gebruikte materialen en technische specificaties is het lastig om het kiteboard te herontwerpen. Daarom ligt de focus bij dit concept op het leveren van een dienst die wisselend gebruik mogelijk maakt, in de vorm van een maandelijks abonnement. Met een applicatie kunnen kitesurfers hun progressie bijhouden en tips krijgen hoe ze beter grip krijgen op hun vorderingen.

Na elke inwisseling wordt het kiteboard gerepareerd en onderhouden om de levensduur te verlengen. Doordat de aanbieder eigenaar blijft zullen uiteindelijk minder kiteboards in onbruik raken en zullen ze langer meegaan.


Refrigerator
Circo-CDC-credit-Chantal-Bekker-12-low-res Koelkasten hebben een veel kortere levensduur dan nodig: gemiddeld 14 jaar, terwijl ze tientallen jaren mee kunnen gaan. Dit komt door slecht onderhoud waardoor ze vroegtijdig stuk gaan en doordat ze weg worden gedaan als een ander formaat gewenst is.

Het ontwerp van deze circulaire koelkast bestaat uit een stellage waar koelkastelementen van verschillende groottes in aangebracht kunnen worden. Je kunt zo eenvoudig je koelkast kleiner of groter maken. Het energieverbruik wordt beperkt door een goede onderverdeling te maken voor het soort voedsel dat gekoeld wordt. De koelkast is makkelijk te repareren, doordat de onderhoudsgevoelige onderdelen goed bereikbaar zijn.

Deze koelkast maakt deel uit van een ‘vers-houd’ service, die hygiënische en goed onderhouden koelkast verzekert. Elementen die niet meer nodig zijn, worden opgehaald en kunnen na het nodige onderhoud worden ingezet bij een andere klant. Door koelasten te verhuren met een service contract kan er geld verdiend worden over de maximale levensduur van het product en wordt voorkomen dat koelkasten vroegtijdig worden gedumpt.


Slippers
Circo-CDC-credit-Chantal-Bekker-07-low-res Sloffen worden weggegooid als ze vies zijn of omdat de zool is versleten. Vaak al na relatief korte tijd. Mensen willen over het algemeen niet veel geld uitgeven aan een slof en hebben daardoor sloffen van matige kwaliteit. Hierdoor belanden veel sloffen bij het afval. Dit kan anders, door het product én de mindset van de gebruiker te veranderen.

Als oplossing zijn de ‘LOFS’ ontworpen. Deze bestaan uit drie onderdelen: een goede zool en top, die gegarandeerd tien jaar meegaan, met een ‘inlegger’ in twee varianten, voor de lente en de winter.

Deze sloffen worden verhuurd op een plek waar mensen graag comfort aan hun voeten willen hebben. Als voorbeeld zou dit op beurzen kunnen worden aangeboden omdat bezoekers voor een lange tijd nop niet comfortabele schoenen lopen. Enthousiaste gebruikers kunnen na afloop de ‘LOFS’ kopen. Thuis kunnen ze vervolgens een andere inlegger bestellen als deze aan vervanging toe is. Zo wordt de kwaliteit en levensduur van de slof verlengd zonder dat de gebruiker er meer geld aan kwijt is.


Speakers
Circo-CDC-credit-Chantal-Bekker-11-low-res Elektronisch afval op muziekfestivals wordt een steeds groter probleem. Mensen nemen luidsprekers en grote stereo-installaties mee, waarvan na afloop veel blijft liggen. Tonnen batterijen en kapotte luidsprekers is niet erg circulair. Dit concept toont hoe een draadloze luidspreker er in een circulaire economie uit kan zien.

De luidspreker heeft een eenvoudig, aantrekkelijk en robuust ontwerp, met veel aandacht voor repareerbaarheid en recyclebaarheid van het materiaal. Hij bestaat uit maar een paar onderdelen en het ontwerp kan eenvoudig worden aangepast aan latere toepassingen.

‘Soundvenience’ is een muziekdienst die deelnemers aan muziekfestivals
een sociale, handige en leuke festivalervaring biedt. Via deze dienst kunnen mensen duurzame luidsprekers met unieke sociale kenmerken huren. Gratis opladen is inbegrepen. Gebruikers van deze unieke luidsprekers kunnen via een innovatieve en intuïtieve bediening verbinding maken met andere luidsprekers.


Toothpaste
Circo-CDC-credit-Chantal-Bekker-03-low-res ‘Toothpace’ is een antwoord op het plastic afval van lege tandpastatubes die worden weggegooid wanneer ze leeg zijn. In zogenaamd lege tandpastatubes zitten vaak nog restjes pasta.

Om plastic afval en verspilling van restjes tandpasta tegen te gaan, is er een eetbare verpakking van natriumalginaat ontworpen voor gedoseerde ‘tandpastacapsules’. Omdat de capsules eetbaar zijn, hoeven er geen plastic tubes of tandpastarestjes te worden weggegooid.

‘Toothpace’ is bedoeld als kwaliteitsproduct, gericht op een milieubewuste doelgroep die oog heeft voor duurzame alternatieven.

Voor een grotere betrokkenheid van de consument bij het product en als pluspunt ten opzichte van de concurrenten kan de consument via een onlinedienst uit verschillende smaken en ingrediënten kiezen en zo zijn pasta personaliseren. De pasta wordt per post verstuurd en in de vorm van een maandelijks abonnement betaald.