Wat?

VAN “CIRCULAIR BIN” NAAR “OPERATION FINGERTIP”

Context
De pagina “HOE” ben ik geëindigd met het concept van een designkastje waarin een gescheiden afvalsysteem en het opbergen van de doorsnee toiletattributen artikelen geïntegreerd zijn.
Ik heb gekozen voor een model dat geschikt is voor een badkamer waarin zich een toilet bevindt, wat mijns inziens vraagt om 3 compartimenten voor het scheiden van afval te faciliteren, t.b.v. plastic/aluminium, papier en restafval. Het design is ook geschikt voor in een toiletruimte, men is vrij om het 3e compartiment te gebruiken zoals men wil.
Hieronder beschrijf ik 2 toepassingsgebieden; privégebruik en hotelgebruik. Een vouwbaar alternatief voor tijdelijke toiletgebouwen (festivals etc), kan ook een toepassingsgebied zijn maar dat laat ik verder buiten beschouwing.

 

Privégebruik

Materiaal
In eerste instantie wilde ik mij focussen op thuisgebruik. Het grondstof materiaal wat ik daarvoor in gedachten had was bamboefiber, hetwelk sterk genoeg is om in de vaatwasser te doen, dus mag er aangenomen worden dat het een behoorlijke duurzaamheid heeft en ook geschikt is voor in vochtige ruimten zoals de badkamer. Bamboe fiber gebonden met maïzena) is binnen 1-2 jaar volledig biologisch afgebroken op het moment dat het gecomposteerd of begraven wordt en derhalve ook passend binnen een circulaire economie.

Onderstaand ontwerp iss getekend met het oog op thuisgebruik. Aan de linkerzijde een ruimte voor de toiletborstel, in het midden plaats voor de toiletrol, met daaronder ruimte voor reserverollen en daar onder een bakje voor lege toiletrollen. Ik had bedacht dit als schuiflades te ontwerpen zodat het profiel daarvoor direct meegeperst zou kunnen worden bij het productieproces en er geen ander materiaal nodig is. Helemaal rechts, 2 schuiflades boven elkaar voor plastic/aluminium afval en een lade voor rest afval.

voorenlinkscremevooraanzicht

Modulariteit en persoonlijke binding
Het imagesmateriaal wordt veel voor keuken accessoires gebruikt en is in veel leuke kleuren te verkrijgen, waardoor het een vrolijke noot kan geven aan de badkamer. Daarbij zou het in losse onderdelen aangeboden kunnen worden, waardoor men verschillende kleuren zou kunnen
combineren tot een uniek en persoonlijk kastje. Meer keuzevrijheid kan leiden tot een grotere persoonlijke binding met het kastje, waardoor het langer in gebruik zou kunnen blijven. Zolang men lossen onderdelen kan bijkopen, is het design ook langer in tact te houden en naar wens te restylen.

Hotels

Waarom
Badkamers bevinden zich niet alleen in huizen, maar uiteraard bijvoorbeeld ook in hotels. Hotels hebben over het algemeen nog geen gescheiden afvalsystemen en ten gevolge daarvan een behoorlijke hoeveelheid ongescheiden afval. Los van ethische aspecten of imago wat een hotel wil uitstralen, kan dit ongescheiden afval een behoorlijke kostenpost met zich meebrengen, al naar gelang de regels van de gemeente waarin het hotel gevestigd is. Toekomstgericht verwacht ik dat deze financiële maatregelen voor ongescheiden afval niet verminderd zullen worden en is dit design een stap zijn om kosten te gaan besparen.
Een tweede reden waarom mijn design aantrekkelijk zou kunnen zijn voor hotels, is de compactheid, alles is netjes weggewerkt en voor een schoonmaker gemakkelijk af te nemen, wat kan besparen in tijd en kosten. Uiteraard zou gebruiksgemak voor zowel gast al schoonmaker grondig getest moeten worden voor een eindproduct.
Een derde reden is kan zijn dat het een imago ondersteund product is voor hotels die meer duurzaam willen opereren en dat ook uit willen stralen. Het product leent zich er toe om er een te zijn in een reeks van andere (te ontwerpen) afvalscheidingsproducten binnen het hotel.

Materiaal
Gezien er in een hotel een heel andere belasting is van producten dan in een privéruimte, zou is de materiaalkeuze een metaal, aangezien dat sterker is. Mijn voorkeur gaat uit naar RVS, wat ook goed recyclebaar is derhalve weer binnen de circulaire economie kan vallen.

Keuze
Een hotel is een plaats waar impact gemaakt kan worden, richting duurzaamheid en er kan ook een “leerzaam” effect vanuit gaan naar de gasten. Als het design hen bevalt, kan dit ook een reden zijn om het voor privé gebruik aan te schaffen.
Ik vind het ook leerzaam om na te denken over de toepassing bij hotels, een business to business focus, daarom kies ik er voor daar nu verder op te richten.

 

BUSINESS MODEL van WCIRCLE
Wcircle heb ik gekozen als bedrijfsnaam, staand voor design passend binnen een circulaire economie, tot uitdrukken brengend een beweging van begin tot eind en weer een nieuw begin. Het cirkelen in het logo staat ook voor waakzaamheid t.o.v. ontwikkelingen en dienstbaarheid t.b.v. de klant.
Er zijn een aantal aspecten die ik belangrijk vind onder andere t.b.v. deze doelgroep. Als een hotel(keten) zich wil bezig houden met het verduurzamen van hun bedrijf, zou ik hen ten dienste willen staan met advies en een productlijn en gerelateerde services.

Advisering
Het is niet moeilijk voor te stellen dat een hotel wil verduurzamen, maar niet weet waar te beginnen, waar het gaat om image en waar het gaat om kosten en of kostenreductie. Een stuk advisering en het geven van overzicht en helderheid is ene aanbod van Wcircle.

Producten
Het design wat ik heb ontworpen is een product wat het scheiden van afval binnen kleine ruimten mogelijk maakt. Er zijn echter sowieso nog niet heel veel mooie design oplossingen voor het scheiden van afval, dus het zou ook prima passen binnen een nog te ontwerpen lijn.
Wat een hotel nodig heeft voor hun badkamers, is niet alleen een designkastje, maar ook toiletpapier, zakjes voor in de prullenbak, eventueel papieren handdoekjes, geurverfrisser e.d. die ook geleverd moeten worden. Wcircle zou niet alleen het kastje willen leveren, maar een totaalpakket aanbieden m.b.t. de levering van toiletpapier e.d. en ook zorgdragen voor dat deze producten ecologisch verantwoord zijn.

Ontzorgen; Product service
Om het circulair systeem zo goed mogelijk te waarborgen, houdt Wcircle de designkastjes in eigen beheer, zorgt voor een goed monitoringssysteem t.b.v. schade of slijtage en bepaalt de verwachte gebruiksduur. Dit monitoren kan in samenwerking met bijv. de schoonmaakdienst.
Na de turnover periode krijgt het hotel sowieso een revisie van alle kastjes of vernieuwde kastjes. Wcircle zorgt voor de juiste verwerking.
Verder levert Wcircle het juiste toiletpapier, prullenbakzakjes e.d. Mogelijk zijn deze aangepast aan het model van het kastje.
Uiteraard kan dit ontzorgen van toepassing gaan zijn op alle te leveren designs van Wcircle.

Inkosten stroom
De inkomsten stroom van Wcircle bestaat uit:

  • Een hotel neemt een abonnement op het gebruik en onderhoud van de kastjes, gebruiksaanwijzing voor gasten, monitoring van gebreken en benodigd toiletpapier e.d.
  • Levering van toiletpapier, plastic zakjes etc.
  • Coaching en advisering t.a.v. duurzaam ondernemen, afvalscheiding e.d.

DESIGN “Fingertip”
Het final design heb ik “fingertip” genoemd, verwijzend naar dat het een kleine moeite is om je afval te scheiden (zekers als je een geschikt product hebt). Daarbij is het design ook via “a tip of a finger” te openen. Meer hierover is beschreven op de pagina “eindresultaat”.

Geef een reactie